Op 1 juni 1973 werd door een aantal oud muzikanten het “Arnhems Trompetterkorps” opgericht. Dit waren allen zeer gedreven mensen die inmiddels bij hun vereniging waren gestopt omdat zij meer wilden dan hun toenmalige vereniging hen kon bieden. Kortom; men wilde op een kwalitatief hoger niveau acteren.

Vanaf deze oprichtingsvergadering begon het pas echt. Instrumenten moesten worden aangekocht, waarin men via vrienden en crowdfunding wonderwel slaagde. In een later stadium lukte dat met aanschaf van de uniformen ook. Inmiddels was in de persoon van Krijn Smits ook een dirigent/instructeur gevonden welke hier ook positief tegenover stond, en dit avontuur wel 2 avonden per week wilde aangaan. Krijn zou tot eind jaren 90 aan het korps verbonden blijven, tot hij wegens gezondheidsredenen helaas moest stoppen. Hij bleek een stevige fundering achter te laten.

 En zo gebeurde het dat op 30 april 1974 het ATK,  tijdens een jaarlijkse muziekshow, door de deuren van de “Grote, of St.Eusebiuskerk” in Arnhem het Kerkplein op marcheerde en zich presenteerde aan het Arnhemse publiek.

Nu begon het serieuze werk pas echt, en niemand had toen nog maar enig idee dat hier iets moois geboren was. Binnen relatief korte tijd mocht het korps zich in verschillende divisies meerdere keren Nederlands kampioen mars e/o show van de KNF/KNMO noemen. In 2015 met 90 punten voor de laatste keer. Het korps werd inmiddels voor veel grote taptoes en muziekshows in binnen en buitenland geboekt, w.o. meerdere keren op de taptoe Breda en Frankfurt. Optredens volgden in Duitsland, België, Frankrijk, Denemarken, etc. en het korps groeide al snel uit naar een alom gewaardeerde show & marchingband.

In de jaren 80 en 90 organiseerde het ATK ook haar eigen Taptoe Arnhem in de Arnhemse Rijnhal, waar alle destijds Nederlandse korpsen van naam hebben opgetreden, maar waar bijv. ook de bekende Royal Scottish Dragoon Guards, en de gezamenlijke tamboerkorpsen van de Ned. Krijgsmacht acte de préséance gaven. Eveneens speelde het korps t.g.v. de kroning van koning Willem Alexander tijdens de “Koningsvaart” over het IJ maar ook tijdens de festiviteiten van de “ Giro d’Italia” in en rond Arnhem.

Helaas kreeg de vereniging tussen 2010 en 2020 te maken met een teruglopend ledental en kreeg geen nieuwe aanwas. In 2017 was een “mooie show op de mat zetten” niet meer mogelijk en werd men genoodzaakt om een beslissing over de toekomst te nemen. Er werd besloten om een doorstart te maken als stage-orkest, en de show & marchingband los te laten.  Zo ontstond het huidige ATK Brass. Ook in deze vorm en samenstelling geniet de groep inmiddels veel succes, en lijkt de geschiedenis zich te herhalen.