DOOR

Thomas van der Ham

Zo’n 45% van de Gelderlanders is actief als amateurkunstenaar! De meeste amateurkunstenaars in groepsverband doen dat uit sociale overwegingen (80%). Daarmee draagt amateurkunst stevig bij aan de sociale cohesie in Gelderland. Maar de sector staat onder druk. Het ontbreekt aan een gestructureerde aanpak om de belangstelling voor amateurkunst te voeden, de verbinding met de professionele kunsten goed te leggen en de potenties van actieve amateurkunst in het sociale domein en de zorgsector goed te benutten.

Meedoen is de Kunst

Cultuur Oost heeft daarom het initiatief genomen om samen met Erfgoed Gelderland, LKCA, Musidesk Rijnbrink, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rabobank, Spectrum, voordekunst en VSBfonds via een subsidieaanvraag bij het Fonds voor Cultuurparticipatie (Herstelsteun voor de amateurkunst) de sector te versterken. Dat doen we met het programma Meedoen is de Kunst dat aftrapt met events op vier plaatsen in Gelderland: Hét amateurkunst jaarevent 2023.

Hét amateurkunst jaarevent 2023

Tijdens Meedoen is de Kunst in Tiel, Winterswijk, Apeldoorn en Bemmel kun je kennismaken met lokale helden, fondsen, ondersteuningsorganisaties en coaches op het gebied van amateurkunst.

Heb je als amateurgroep ontwikkelvragen of heb je een goed idee waarbij je hulp kunt gebruiken. Wil je samenwerken met onderwijs of het sociale domein? Wil je de verbinding zoeken met de professionele kunsten?

Dan vind je bij Meedoen is de Kunst alle inspiratie, informatie en hulp die je nodig hebt. We laten je zien hoe je echt iets kunt veranderen in jouw vereniging, én we leggen je uit hoe jij met jouw vereniging en partners in het veld aanspraak kunt maken op het Innovatiebudget Meedoen is de Kunst! Ook ontdek je welke trainingen je allemaal kunt volgen om jouw vereniging of stichting toekomstbestendiger te maken.

Highlights

Laat je inspireren door good practices, je kunt in gesprek gaan met fondsen, miniworkshops volgen, je vragen voorleggen aan een coach, inschrijven voor trainingen en meer. Binnenkort verschijnt hier het uitgebreide programma per locatie.

Voor wie?

Meedoen is de Kunst is speciaal voor amateurgroepen, verenigingen, stichtingen, erfgoedinstellingen, professionele makers en culturele ondernemers die met amateurs en/of vrijwilligers werken en die zich willen ontwikkelen op het gebied van samenwerken, ondernemerschap of organisatiekracht.

Locaties en data

di 28 maart 2023, 16.30-19.30 uur: Agnietenhof, Tiel
wo 29 maart 2023, 17.00-20.00 uur: Boogie Woogie, Winterswijk
do 30 maart 2023, 13.00-16.00 uur: Orpheus, Apeldoorn
ma 3 april 2023, 10.00-13.00 uur: Theaterkerk, Bemmel

Klik op de data voor een link naar de programma’s per locatie.

Schrijf je vandaag nog in!

Meedoen is de Kunst vindt plaats op vier locaties in Gelderland. Aan deelname zijn geen kosten verbonden, maar vol = vol. Dus meld je vandaag nog aan.

Tijdlijn

Na hét amateurkunst jaarevent 2023 starten diverse trainingen én kun je een aanvraag indienen voor het Innovatiebudget Meedoen is de Kunst.

Meedoen is de Kunst infographic
 • maart 2023: Hét amateurkunst jaarevent Meedoen is de Kunst
 • april 2023: Start scholingsaanbod ‘mensen, middelen en mogelijkheden’ voor amateurgroepen op het gebied van vrijwilligersmanagement, ondernemerschap en samenwerking en start van de begeleiding van projectideeën. Opening aanvragen Innovatiebudget Meedoen is de Kunst
 • mei 2023: Pitchen van projectideeën tijdens vier lokale leernetwerken Meedoen is de Kunst – elk projectidee krijgt een advies op maat. Indienen en vervolgens uitvoeren van de projectplannen Meedoen is de Kunst

Innovatiebudget Meedoen is de Kunst

Het VSB-fonds, het Prins Bernhard cultuurfonds en crowdfundings-platform voordekunst reserveren een budget voor innovatieve projecten die over meedoen én samenwerken gaan. Voor de ontwikkeling van deze projecten is intensieve begeleiding beschikbaar. Vanaf april kun je een aanvraag indienen via voordekunst.nl.

Scholingsaanbod: mensen, middelen en mogelijkheden

Voor amateurgroepen wordt een scholingsaanbod ontwikkeld op het gebied van vrijwilligersmanagement, ondernemerschap en samenwerking. Vanaf april kan je inschrijven op scholingsaanbod op het gebied van mensen, middelen en mogelijkheden. Binnenkort volgt meer informatie.

Mensen: Hoe werf ik nieuwe leden/vrijwilligers en hoe houd ik hen vervolgens aan boord, hoe stuur ik ze aan en zorg ik voor ontwikkeling en uitdaging? Of hoe zorg ik ervoor dat ik een diverse groep mensen aan mijn organisatie verbindt, zoals bijvoorbeeld meer jongeren. In dit scholingstraject dat uit twee maal twee avonden bestaat gaan we met deze vragen aan de slag. We leren met elkaar én van elkaar!

Mogelijkheden: Als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Of niet? Hoe zorg ik voor het voortbestaan van mijn vereniging, groep of organisatie vanuit een duurzame visie. Wie zijn wij als vereniging, groep of organisatie en waar willen we heen? Of hoe kunnen we innoveren en vernieuwen? Door bijvoorbeeld samen te werken met nieuwe partijen of andere professionals. Hoe zetten ik mijn creatief vermogen in? In dit ondersteuningstraject gaan we aan de slag om je eigen specifieke vraag te formuleren en zoeken we samen de juiste professionals om je in dit traject te begeleiden en inspireren.

Middelen: Hoe kan ik als vereniging of organisatie meer cultureel ondernemen? Hoe benut ik meer duurzaam mijn maatschappelijk vastgoed? Welke subsidiemogelijkheden zijn er misschien voor een aanvullende fondsaanvraag, crowdfunding of sponsoring? Hoe maak ik daarvan gebruik en hoe maak ik meer impact? In dit scholingstraject gaan we op één avond met deze vragen aan de slag. We leren met elkaar én van elkaar!

Leernetwerken Meedoen is de Kunst

Tijdens een bijeenkomst van vier regionale leernetwerken Meedoen is de Kunst die in mei worden georganiseerd, kunnen projectideeën gepitched worden en koppelen we ondersteuning en begeleiding aan vragen en projectideeën. Ook is het een moment om uit te wisselen en te netwerken. We verbinden wat er landelijk en provinciaal gebeurt aan wat er lokaal leeft en nodig is.

Vragen?

Stuur een bericht naar Thomas van der Ham.

partners

Erfgoed Gelderland

Musidesk Rijnbrink

Spectrum

voordekunst

VSBfonds

Prins Bernhard Cultuurfonds

Fonds voor cultuurparticipatie

LKCA

Rabobank

lokale partners

meer informatie

LKCA: Herstelsteun amateurkunst 2022

LKCA: Een analyse van de plannen voor de herstelsteun amateurkunst

LKCA: Lessen uit de expertmeeting ‘Ondersteuning informele groepen’

Aanmeldformulier Meedoen is de Kunst

 • Voor welke dag schrijf je in?
  •  di 28 maart – Tiel
  •  wo 29 maart – Winterswijk
  •  do 30 maart – Apeldoorn
  •  ma 3 april – Bemmel
 • Organisatie, stichting, vereniging, etc

Deel artikel  

Topics

amateurkunst Kunst en Cultuur

Thomas van der Ham

CONTACT

Thomas van der Ham

Kunst en cultuur gaan over identiteit, over perspectief en hoe we met elkaar om willen gaan.

Stel een vraag