Hoe mooi zou het zijn als trompettisten, of andere koperspelers, die avond om 19:57 het signaal Taptoe laten klinken? Verspreid over heel Nederland zou dan vanuit ramen, tuinen en torens de traditionele oproep kunnen klinken voorafgaand aan twee minuten stilte. 

Nederland leeft noodgedwongen afgezonderd van elkaar. De dodenherdenking is juist zo’n moment in het jaar dat we samen stilstaan bij de bevrijding van ons land en de offers die daarvoor gebracht zijn. Dit jaar zullen de lokale plechtigheden niet door kunnen gaan. Het risico bestaat dan dat het moment van stilte ongemerkt voorbij gaat. 

Om die stilte te markeren roepen we koperblazers op om om 19:58 het signaal Taptoe te laten horen. Daarna is Nederland 2 minuten stil. Na die stilte kan aansluitend het Wilhelmus gespeeld worden. Op deze manier hopen we een waardig alternatief voor de lokale bijeenkomsten te organiseren. 

Deelnemers worden gevraagd te spelen vanuit een veilige locatie waarbij ze de geldende aanwijzingen rondom Corona in acht houden. Niemand hoeft vooraf te weten waar de muzikanten zich bevinden. Zo voorkomen we dat mensen naar een plek komen om te gaan luisteren en er zodoende toch een risico ontstaat. Natuurlijk kunnen lokaal afspraken gemaakt worden om vanuit hogere punten (balkon, kerktorens, daken) te gaan spelen. Ook daarvoor geldt; houd de (technische en medische) veiligheid van uzelf en anderen in het oog en houd het geheim. De muziek voor signaal Taptoe is hier te vinden https://nl.wikipedia.org/wiki/Taptoe_(signaal)

Dit initiatief is ontstaan in Etten-Leur. Daar hebben stichting Art2gether en Oranjestichting Etten-Leur de organisatie opgepakt voor de lokale uitvoering. Omdat de principes zo eenvoudig zijn, ontstond het idee om dit breder uit te gaan rollen. Het aantal van 7500 is gekozen als referentie aan 75 jaar bevrijding. We zijn tevreden met elke inzet.